Storing van een noodstop

Onze klant heeft in Tsjechië een machine op de kop kunnen tikken en deze overgebracht naar België. Samen met een elektricien werd de machine weer in elkaar gestoken, maar er bleek een probleem te zijn met de veiligheidsrelais. Hierdoor werkte het opstarten niet meer en om dit op te lossen hadden ze de veiligheidsrelais maar overbrugd… Levensgevaarlijk! Het overbruggen van een veiligheidsrelais zorgt ervoor dat de noodstoppen niet meer reageren in een gevaarlijke situatie. Niet aan te raden dus! 

Gelukkig heeft de klant ons op tijd opgeroepen en na een uitgebreide controle van de machine hebben we het probleem snel kunnen lokaliseren. Hoe we dit hebben opgelost kan u hieronder verder lezen.

Naast de broodnodige reparatie wou onze klant ook nog andere optimalisaties en kleine herstellingen. Meer hierover vindt u ook hieronder.

S7-200 PLC

De machine wordt gestuurd door een S7-200 PLC, deze wordt vandaag de dag niet meer ondersteund. En niet alleen de PLC is oud, ook het panel dat gebruikt wordt is een oud panel dat Siemens niet meer maakt. Dit maakt het het alsmaar belangrijker om goede backups te nemen en vooral doordacht tewerk te gaan. 

Normaal zou het een slim idee zijn om de oude sturing te vervangen, maar om nog eens extra te investeren in een machine die zichzelf nog niet heeft bewezen is niet zo simpel. De klant verkoos dan ook om eerst even verder te werken met de oude sturing en ASK zorgt voor de nodige ondersteuning om dit te verwezelijken. Op termijn zullen we dan samen een volledig nieuwe sturing ontwerpen.

Noodstop?!

Om het probleem met de veiligheisrelais te vinden hebben we de elektrische sturing van de machine volledig bekeken. Er werd toen al snel duidelijk wat het probleem veroorzaakte, nl. een verkeerd aangesloten noodstop. 

We hebben dit opgelost door de noodstop opnieuw in te stellen en een nieuwe draad te trekken, want deze leek beschadigd te zijn. Volledig hersteld in functionaliteit kon de machine snel weer veilig gebruikt worden.

Optimalisatie

Tijdens het vervoer naar België was er een sensor afgebroken, deze moest natuurlijk weer worden aangesloten. We gebruiken altijd industriële stekkers om de oude bedrading met de nieuwe te koppelen. Zo kan de oude bekabeling nog gebruikt worden en kan in de toekomst de sensor makkelijk vervangen of verplaatst worden.

Om de snelheid van de machine te sturen werd er gebruik gemaakt van drukknoppen. Dit is niet heel handig omdat het een belangrijk aspect is van het productieproces. We hebben daarom beslist om een digitale potentiometer te gebruiken met een gepersonaliseerde 3D geprinte draaiknop. Zo kan men door te draaien de snelheid van de machine verhogen of verlagen. We hebben er wel voor gezorgd dat de andere knoppen wel nog steeds werken. 

Bedrijfsinformatie

Automation Services Kessel bvba

Bremstraat 14, 2590 Berlaar
info@a-s-k.be
BE65 0689 3249 7096
BTW BE 0716881369

©2018 – ASK – Alle rechten voorbehouden – Privacy policyAlgemene voorwaarden – Contact

×
×

Winkelwagen