Storing Encoder

Op een zondag werden we opgeroepen voor een dringende storing; de encoder van een machine stuurde namelijk geen waarde meer naar de Schneider PLC en de machine moest de dag erna werken. We zijn diezelfde dag nog gaan kijken en hebben voor een tijdelijke oplossing gezorgd zodat er toch met de machine kon worden gewerkt. Om tot een definitieve oplossing te komen namen we contact op met de fabrikant van de machine en de fabrikant van de encoder, maar beide gaven tegenstrijdige informatie. Er zat dus niets anders op dan zelf het probleem vinden en oplossen.

Schneider PLC

Omdat de klant niet over het PLC programma beschikte was er een risico dat het programma door een foute handeling corrupt kon worden. Onder geen beding wou de fabrikant van de machine het programma aan ons leveren, maar zelf het probleem komen oplossen waren ze ook niet van plan. 

Daarom hebben we het programma zelf uit de PLC uitgelezen. Dit was niet simpel doordat er niets bekend was van IP-adressen of hoe er moest gecommuniceerd worden met de PLC. Door gebruik te maken van een netwerk sniffer hebben we het juiste IP adres gevonden en zo van het PLC programma een backup kunnen nemen.

Encoder(s)

Het probleem zat niet bij één maar wel bij twee encoders, die beide geen waarde doorstuurden over CANopen. Telkens wanneer de machine zonder spanning werd geplaatst moesten de encoders opnieuw worden ingesteld. Om de foutcode uit te lezen hebben we de encoders aangesloten aan onze communicatie-testbox om via CAN-bus de foutcodes uit te lezen, bleek dat de interne batterijen van de encoders kapot waren. Toen we hiervoor contact opnamen met de fabrikant, raadde zij ons aan om de volledige encoders te vervangen. Volgens hen was de kost om de batterijen te vervangen veel te hoog.

Het installeren van nieuwe encoders is een grote kost, daarom hebben we eerst geprobeerd om zelf de batterijen te vervangen. Onze poging was succesvol, na het terug inbouwen van de encoders werkte ze perfect. Zo hebben we onze klant toch meer dan 1000 euro kunnen besparen op materiaal waarvan alleen de batterij moest vervangen worden.

95410903_2957220641057677_3161476566200769448_n

Bedrijfsinformatie

Automation Services Kessel bvba

Bremstraat 14, 2590 Berlaar
info@a-s-k.be
BE65 0689 3249 7096
BTW BE 0716881369

©2020 – ASK – Alle rechten voorbehouden – Privacy policyAlgemene voorwaarden – Contact

×
×

Winkelwagen